egy álom ... neked

Hogyan lesz használható egy tiny house,

avagy a trendin túl

2022.02.07.

Aki követi a tiny house-ok világát az tisztában van vele, hogy a mozgalom egyik alapvető célja a fenntarthatóság, mértékletesség, a sok felesleges dologtól való megszabadulás, amivel pénzt és időt spórolunk magunknak. Az apróházak a minimalizmus jegyében születtek, amiben csak az élethez legalapvetőbb kellékeknek marad hely – ezt kompenzálja az ezzel járó mobilitás, alacsony fenntartási költség, a természetközeliség.

Ha valaki szűkösnek talál egy 6-8 méteres tiny house-t, vagy úgy érzi, hogy számára létfontosságú kellékekről kell lemondania miatta, akkor nem biztos, hogy neki ez az életstílus való és talán helyesebb más megoldást választania, legyen az hagyományos vagy más, alternatív lakhatás. Egy apró háznál pont a kis méret és minimalizmus a lényeg – tiny-kból célszerűtlen több házat összeépiteni, nem készülhet belőlük 10×3 méteres alapterületű modell és nem fér el bennük egy szauna, egy 600 literes hűtő vagy egy zongora.

Sok hasonló igénnyel találkoztunk eddig, ezért ezzel a cikkel szeretnénk mindenkit a későbbi fejfájásoktól, csalódásoktól megóvni, és tapasztalatainkat megosztani.

Apróházat választani, finanszirozni és lakni ugyanolyan előretervezést, elköteleződést és felelősséget igényel, mintha hagyományos házat vásárolnánk. Egy ilyen házikónak a formából fakadóan ezer és egy limitációja akad, amire először nem is gondolnánk, mégis muszáj velük számolnunk. Ezért fontos szétválasztanunk azt, amire egy ilyen ingóság alkalmas, és amire nem – ezen kívül felül kell tudnunk emelkedni a cukiságfaktoron, a dizájnon és a kemény tények tükrében dönteni, kezdve azt a telekvásárlástól a tényleges felhasználáson át a belső ergonómiáig, hogy ez egy hosszú távon is megtérülő befektetés lehessen.

Lakáscélra

Tiny-ban lakni egy életstílus.

Azzal jár, hogy lemondunk minden felesleges és/vagy nélkülözhető dologról. Egy ilyen apróház maximum két fő és esetleg egy kisgyerek vagy háziállat életterének felelhet meg. Egy ekkora lakótérben nincs helye olyan megszokott vagy luxus bútoroknak, amik nem helytakarékosak, vagy sok energiát fogyasztanak, esetleg túl nehezek. Egy ekkora házban minden négyzetcentimétert hasznosan kell tudni felhasználni és igyekezni kell többfunkciós bútorokat, gépeket beépiteni, hogy a lehető legtöbb életteret nyerhessük. Ilyen a mosó-szárító gép, a sütő-mikró kombó, az összecsukható többszemélyes étkezőasztal és még számtalan kreatív megoldás.

Ugyanakkor, ha állandó lakhatásra használjuk házunkat, akkor el kell férjenek olyan eszközök is, ami nyaraláskor fel sem merülnek, legyen az a porszívó, a vasalódeszka vagy a ruhateregető. Ha egy tiny-ban lakunk, akkor a felsorolt és még egyéb gépeknek is helyet kell biztositanunk, azonban ez csak a kevésbé létfontosságú tárgyak és eszközök tárolásának rovására történhet. Egy biztos, hogy tiny-ban csak az akarjon lakni, akinek egy gardróbszekrényben elférnek a dolgai. 🙂

Természetesen mindezek kompenzálására az apróházak elé célszerű egy teraszt épiteni, hogy az életterünket tágitsuk, és a helyigényünk is könnyebben kezelhető legyen. Ha télen is akarjuk használni a teraszt, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy úgy építsük meg, hogy télre akár egy transzparens fóliával körbe tudjuk zárni, így amolyan télikertet létrehozva, ami még a házikónk hőmérséklet szabályozásához is hozzájárul.

Lakókocsi vagy ház?

Érdemes leszögeznünk, hogy egy tiny-nak nem azért vannak kerekei, hogy úgy használjuk őket nyaralásra, mint egy lakókocsit. A lakókocsi egy vontatásra kifejlesztett jármű, ahol az elsődleges cél a könnyű súly, áramvonalasság és manőverezhetőség – ennek tükrében a jármü hőszigetelése, az anyagok használata és az élettér minősége egy hagyományos házzal nem összehasonlítható.

A tiny house ezzel szemben egy átmenetet képez a kettő közt azzal, hogy jó minőségű épitőanyagokkal és teljes értékű ablakokkal dolgozik, jó hőszigeteléssel rendelkezik, és az életterünket is maximalizálja úgy, hogy vontatmányként is a jogi kereteken belül marad. Ez nem jelenti azt, hogy a közel 3.5 tonnás súlyával és méreteivel az átlag civil ember is könnyen boldogul a mozgatásával – célszerűbb kamion-pótkocsiként vagy konténerként gondolni rá.

Mindenkinek ennek tükrében kell mérlegelnie, hogy vezetési rutinja, jogositványa és gépjármüvének felszereltsége mindehhez elegendő-e vagy inkább professzionális segitséget kér a vontatáshoz (mi az utóbbit ajánljuk).

Nyaralónak vagy kiadásra

Sok olyan övezet van az országban, ahol a tulajdonos nem kap építési engedélyt a telkén különféle okokból. Azonban ha az adott területen az ember mégis szeretne tetőt a feje fölé, egy tiny house optimális megoldást nyújthat. Az apró házak ilyen esetben jogilag inkább járműnek és nem épületnek minősülnek, hiába hívjuk “ház”-nak őket.

Nyaralóként használva ez 2-3 embernek is kényelmes lakhatást biztosít rövidebb távon és ebben az esetben nagy szekrényekre, mosógépre sincs szükség, elég egy kisebb hűtő egy mikróval a konyhában.

Ha saját használatra vásárolja valaki, akkor lehet egy fokkal komolyabb felszereltség is a házban kezdve a fatüzelésű kályhától a kádig, de formáját tekintve egy tiny továbbra is a minimalista stíluson belül tudja a legtöbbet nyújtani nekünk.

Kiadás szempontjából a tiny-k nem csak itthon, de a kontinensen is ritkaságszámba mennek, ezért még egy drágábban felszerelt ház is pár éven belül behozhatja az árát a kereslet tükrében, ha a lokációt is körültekintően választjuk meg. A verseny még csak most van kialakulóban, így mindenképp kezdeti előnyt tudhat magáénak, aki benevez.

Záró gondolatok

Mindenki fejében él egy ház, amiről álmodozni, közösen tervezgetni az egyik legszebb, legmeghittebb dolog. Mi a Tiny House Manufaktúra Kft.-nél szeretnénk ezeket az álmokat a lehető legtöbb ügyfelünknek valóra váltani, de mint a Tiny House mozgalom hazai úttörői felelősségünknek érezzük az is, hogy kellő tájékoztatással, a limitációk és célszerűségek kiemelésével segítsük vásárlóink döntését.

Angol WC – Komposzt WC – Kazettás WC

2021.02.21.

Sziasztok!

Fontos téma, amelyről nem mindig beszél az ember részletekbe menően, pedig a komfortérzet egy tiny house-ban nagyon fontos. Ha valaki ezt a lakhatást, ezt az életformát választja, az bizony nagyon sok téren kompromisszumokkal jár. Vízöblítéses WC-t már 1589 óta használnak, így teljes komfort mellett tudja az ember végezni a dolgát. Vannak azonban ezeknek a rendszereknek hátrányai is. Egyrészt óriási mennyiségű ivóvizet használ el, azaz nem épp környezetbarát. Másrészt csatornára kell kötni, ami egy fixen telepített, közműves telken álló miniháznál még kivitelezhető, de amit időnként arrébb húznánk, ott már nem működik. A nagy vízfogyasztáshoz nagy tisztavíz tartály is szükséges lenne, ami a mobil miniházaknál nem kivitelezhető. És hát a guruló tiny house-ok fontos eleme a mobilitás.

Milyen lehetőségeink vannak akkor?

Két főbb irány van még, ami elterjedtebb megoldás külföldön.

Komposzt vagy alom WC

Aki Youtube-on látott már tiny house bemutató videókat, az a legtöbb esetben ezekkel találkozott.

Aki nem ismeri, annak a legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy egy jó esetben acél vödör köré épített illemhely, amelynél a vödörbe elvégzett dolgunk után almot, sok esetben faforgácsot szórunk 1-2 cm vastagságban és nedvesítjük. Ennél sokkal részletesebb magyarázatot és szemléletes videót az alábbi linken találtok: https://greendex.hu/egy-wc-ami-nem-hasznal-vizet-es-megsem-budos/

Egy ügyeskezű ember sajátkezűleg is el tudja készíteni, így nagyon olcsón is kijöhet egy komposzt WC.

Például láttok egy egyszerűbb tervrajzot ittEzen a linken pedig terjedelmes cikk foglalkozik az alom WC-vel. Lehet gyártatni is asztalossal. Nagyon szép megoldásokat lehet összehozni kis tervezéssel.

Kazettás WC

Lakókocsikban és lakóautókban régóta bevált megoldás az úgynevezett kazettás wc.

Komfortfokozatát illetően sokkal közelebb van a megszokott megoldáshoz, mint a komposzt wc.

A WC alsó részében található műanyag tartály van, amelybe használat előtt lebontó folyadékot kell tenni, amely teljesen szagtalan, homogén folyadékká bontja le ami belekerül. Ezek közül kapható környezetbarát is és így a tartály tartalma akár a komposztba is önthető közvetlenül. Vízzel öblítenek, így a vízhasználattal ugyan itt számolni kell, azonban a tiny house külső oldaláról üríthető tartály és az angol WC-khez hasonló felépítés nagyban emeli kis otthonunk kényelmét, komfortját.

A legelterjedtebb márka nyugaton a Thetford, azonban magas ára miatt érdemes körülnézni más gyártó választékában is. Ilyen kazettás WC például a Lakókocsipark által forgalmazott verzió, amely amellett hogy manuális és elektromos öblítéssel is rendelkezik, a ház vízhálózatára köthető és még árban is sokkal kedvezőbb.  Kazettás WC

Mindenki maga tudja, hogy melyik illik jobban az életviteléhez, környezettudatosságához. Érdemes egy miniházba költözés előtt ezeket is figyelembe venni.

Apróházak fűtési lehetőségei

2020.12.22.

Sziasztok!

Összeszedtünk és kielemeztünk jó pár fűtési megoldást a teljesség igénye nélkül, amiket a tiny house-okhoz szokás használni. Külön vettük a közműhálózatra köthető és a hálózatfüggetlen, azaz off-grid lehetőségeket.

Nézzük először az egyszerűbb, a hálózatra köthető megoldásokat.

Infra padlófűtés

Egyre elterjedtebb fűtési megoldás az orvosilag is bizonyítottan jótékony hatású infravörös sugárzás elvén működő fűtőfilm, amelyet padlóba, falba vagy akár mennyezetbe is építhetünk. Kivitelezése olcsó, megfelelő szigeteléssel teljes mértékben alkalmas a négyévszakos, állandó lakhatáshoz.

Előny: olcsó; könnyű kivitelezés; kiemelten hatékony, mert a testeket melegíti és nem a levegőt; működése zajtalan; egészséges; egyenletes hőeloszlás

Hátrány: … Ti tudtok?

Infra fűtőpanel

Ugyancsak terjedőben lévő fűtési megoldás hagyományos háztartásokban. Még a működési mechanizmusa is ugyanaz. Az apróházak esetében viszont nem feltétlenül a legjobb választás a helyigénye miatt. Teljesítményben egy 6×2,5 méter méretű tiny fűtéséhez ~1500 W-teljesítményre van szükség minimum, amely ára nagyságrendileg 150 ezer forint. Az ára így láthatóan sokkal magasabb, mint a fűtőfilmé. Üzemeltetési költsége közepes.

Előny: könnyű kivitelezés; kiemelten hatékony, mert a testeket melegíti és nem a levegőt; működése zajtalan, egészséges,

Hátrány: drága beszerzés; mivel falra kerül, így plusz helyet foglal az amúgy is szűkös miniházban;

Hűtő-fűtő klíma

A nyári hőséget és a téli hideget is tudjuk kezelni egy plafonon elhelyezett klíma. Ezek között számtalan példány található, amelyek nem csak a nagy melegben képesek jégvermet varázsolni kis házikónkból, hanem télen is alkalmasak a kis légköbméter felfűtésére.

Előny: Egyszerű; tiszta működés; könnyű kezelés

Hátrány: magas ár; zajos; nagy energia igényű; kavarja a port

Olajradiátor

Ezeket a nem épp kis súlyú radiátorokat kerekeken oda guríthatjuk, ahol élvezni szeretnénk a meleget. Csak csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz és szép lassú átmelegedés után folyamatosan adja le a hőt még kikapcsolás után is, amíg a radiátortestben lévő olaj le nem hűl. Elég olcsón be lehet szerezni minőségi, termosztáttal ellátott darabokat is. A modernebbek már automata kikapcsolással is rendelkeznek felborulás vagy túlmelegedés esetén.

Előny: olcsó, csendes

Hátrány: nehéz, nagy fogyasztás, sok helyet foglal

Elektromos hősugárzó

A hagyományos gázos konvektoroknak vannak már elektromos verziói is, amelyek 1500-2000W teljesítményűkkel megfelelhetnek egy tiny house fűtésére, azonban itt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a helyigényük és miről kell lemondani emiatt.

Előny: olcsó, üzemeltetési költség magas

Hátrány: zajos, sok helyet foglal

 

Nézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha nem kötjük közműhálózatra a házikónkat

PB-gáz szieszta és hősugárzó

A hatékonysága a kis légköbméter miatt jónak mondható, de egyrészt kényelmetlen a használata a gázpalack cserélgetése miatt, másrészt nagy helyet foglal, mert megfelelő távolságot kell tartani tőle egyéb bútorokkal, berendezési tárgyakkal.

Előny: olcsó, hatékony

Hátrány: nagy hely, kényelmetlen használat, tűzveszély

Fatüzelésű mini kályha

A legtermészetesebb, leghangulatosabb megoldás mind közül. Kint a természetben nincs is kellemesebb, mint amikor begyújtunk kis kályhánkba és élvezzük a tűz ropogása mellett a meleget.

Ezt az érzést egyetlen más megoldás sem adja vissza, azonban ne feledjük, hogy több hátrány is adódik ennél a fűtésnél. Nem mondanánk, hogy kényelmes.

Előny: utánozhatatlan hangulat

Hátrány: fát kell venni/vágni; a fa nem olcsó; nem túl tiszta a használata/sok takarítás; könnyen telefüstölhetjük a házat, ha nem megfelelően kezeljük; sok helyet foglal

Napelemről üzemelő fűtési megoldások

Elég csak kicsit visszalapozni és minden elektromos fűtési lehetőséget napeéemekről is tudunk hatékonyan üzemeltetni, mert manapság már megfizethető áron lehet olyan hatékonyságú szigetüzemű napelem rendszereket kapni, melyek elbírják a fűtést, világítást és egy-két konyhagép működését is.

Előny: ingyen meleg; 

Hátrány: drága beruházás;

Ne feledjük, hogy semmilyen hősugárzót vagy panelt nem szabad letakarni, mert tűzveszélyes! Ha megfelelő helyet tartunk a hűtőtesttől, akkor elhelyezhető akár egy beépített szekrény aljában is, ahonnan a meleg levegő szellőzőréseken keresztül áramlik a lakótérbe.

Az utolsó néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, a biztonság, a beltéri levegő minősége és a szigetelés. Nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb, és sok nyílt lánggal működő fűtőberendezés tűzhöz vezethet, ha nem vigyázol.

Ha kisebb gyermekeid vannak, a padlón található fűtés veszélyt jelent a gyerekekre a véletlen megérintés miatt. A beltéri levegő minőségét is érdemes figyelembe venni. Ha ilyen kicsi helyen tartózkodik, miközben üzemanyagot éget, elfogyasztja oxigénjét, és olyan gázokat ad ki, mint a szén-monoxid, ami mérgezéshez is vezethet!

Végül fontos megbizonyosodni arról, hogy a ház nyílászárói megfelelően záródnak-e, nincs-e légrés valamelyik ablaknál, ajtónál.

Ha már a tervezésnél megfelelő szigetelést választanak, igaz, hogy drágább lesz a kivitelezés egyszeri költsége, de később sokkal kevesebb pénzbe fog kerülni a fűtés.

Ne fukarkodj a szigeteléssel, és válaszd a lehető legjobb minőségű anyagokat!

Következő alkalommal a WC megoldásokról írok nektek hasznos információkat.

Jogi kérdések

2020.11.15.

Sokszor felmerül a tiny house-okkal kapcsolatban, hogy hol, hogyan, milyen jogszabályoknak megfelelően lehet használni őket.

Most itt összeszedtük azokat a lehetséges verziókat, ami külföldi példákból kiindulva itthon is nagyrészt előfordulhatnak. Megnéztük az ezekre vonatkozó jogszabályi hátteret, beszéltünk jogásszal, önkormányzati építési osztállyal számos településről. Ezek alapján összeállt egy olyan összefoglaló, amit most megosztunk veletek, hogy ne az interneten fellelhető összevisszaságból kelljen kihalászni, azt, ami a trélerről leemelhető tiny house-inkra vonatkozik a magyar jogkörnyezetben. Elsőször is leírom pontosan, hogy a tiny house-ok, amiket gyártunk milyen technikai adatokkal rendelkeznek:
Hosszúság: 6 vagy 8 méter

Szélesség: 2,5 méter
Magasság: 3 vagy 4 m
Súly kiviteltől függően 3100-3500 kg kulcsrakészen. Ebben már az utánfutó súlya is benne van!
Az apróház a trélerről leemelhető, azzal nem képez egy egységet, nem az utánfutó felépítménye.
Az utánfutót az apróházhoz adjuk. Külön van forgalomba helyezve, vizsgáztatva és forgalmi engedéllyel (3500 kg), rendszámmal rendelkezik.
Ezt azért fontos így kiemelni, mert pont ez az, ami segít elhelyezni a magyar jog útvesztőjében.

Miután az utánfutó részt ezzel egyértelművé tettük jogi szempontból nézzük a „ház” részét a dolognak:

Hova is sorolható?

A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján a tiny house-hoz gyártatott utánfutó EK típusbizonyítvánnyal kell rendelkezzenek, míg a ház nem, mert egyértelműen nem jármű. Nem minősül lakókocsinak, mert a lakókocsi kerekekkel rendelkező (egy vagy több tengelyes) alvázra épített olyan felépítmény, amely emberi tartózkodásra szolgál. A tiny-k nem az alvázra épülnek, hanem attól teljesen függetlenül. Szállításkor a ház csak az „áru”, amit viszünk.

Szóval nem lakókocsi. De nem is épület, mert az Építési törvény szerint: 1.1. ÉPÍTMÉNY: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).” Ebből a pontból kiindulva a tiny house nem minősül építménynek. Mint ahogy egy lakókocsi sem.

Nem helyhez kötött, azaz egy mobil és hordozható közigazgatási helyhez nem kötődő ‘műszaki alkotásról’ van szó.

A telken leállítva használhatjuk az utánfutón tárolva „lakókocsi”-ként, de mindig nézzük meg a település Helyi Építési Szabályzata (továbbiakban HÉSZ) mit engedélyez vagy mit nem! Használhatjuk a trélerről leemelve, betontuskókra vagy téglákra telepítve is. Ezesetben már nem mondhatjuk rá sem mi, sem az önkormányzat embere, hogy lakókocsi. Ebben az esetben inkább mobilház. Ha nem lehet lakókocsit életvitelszerűen tárolni a HÉSZ szerint a saját telken, akkor sincs gond, mert ugye mint megnéztük ez nem lakókocsi. Ha trélerén áll a telkünkön és közműhálózatra kötjük ideiglenesen, attól még nem lesz épület. Ugyanúgy, mintha egy lakókocsit kötnénk a kempingben a 230 V-ra. Attól nem lesz az sem épület.

Ami fontos, hogy mindig nézzük meg a HÉSZ-t az adott településen!

Mivel vontathatjuk?

Nézzük először a KRESZ vonatkozásában.

Az általunk gyártott tiny house-ok mint korábban említettük maximum 3500 kg-os vontatmányok az utánfutóval együtt, így nehézpótkocsinak minősülnek. Nagyon sokaknak sajnos nem tiszta, hogy milyen össztömegű utánfutót milyen össztömegű vontató járművel lehet vontatni a KRESZ által előírt módon. B kategóriájú jogosítvánnyal csak maximum 750 kg összsúlyú utánfutó vontatható. Mindegy, hogy üres az utánfutó vagy 50 kg van rajta, a forgalmijában szereplő összsúly számít!

Tehát B kategóriájú jogosítvánnyal nem vontathatók az utánfutójukon a házaink!

B+E kategóriájú jogosítvánnyal csak maximum 3500 kg összsúlyú utánfutó vontatható. Mindegy, hogy az utánfutó 700 kg és nincs rajta teher, a forgalmijában szereplő összsúly számít!

Tehát B+E kategóriájú jogosítvánnyal vontathatóak az utánfutójukon a házaink!

DE!

A vontató jármű forgalmijában szereplő adatok sem mellékesek.

Csak olyan járművel vontatható 3500 kg összsúlyú utánfutó (mindegy mennyi tényleges teher van rajta), amely vontató járműnek az összsúlya is forgalmi engedélye szerint 3500 kg!

Hogy ezek a gyakorlatban milyen járművek? Ide tartozhatnak azok a nagyobb terepjárók, pickup-ok és kisteherautók is, amelyek gyári adatai szerint 3500 kg szerepel vontathatóként a forgalmi engedélyükben. Ezekből tucatnyi megtalálható a különböző márkáknál, azonban egyiket sem reklámoznám itt, mert még nem szponzorálnak. J Ami fontos, hogy a forgalmijukban lévő vontatható súly 3500 kg legyen. És még az is hozzájön ehhez az egészhez, hogy a vontató járműre felszerelt és vizsgáztatott vonóhorognak is 3.5 tonnásnak kell lennie!

Szóval valóban nem egyszerű mindezek alapján megtalálni a megfelelő járművet, hogy szabadon utazgassunk a nagyvilágban vagy csak időről időre máshol telepedjünk le pár hónapra, évre. Ez utóbbiban tudunk segíteni, mert cégünk vállalja a házak szállítását is.

Reméljük most már kicsit átláthatóbb az egész.
Amennyiben bármilyen további kérdés felmerülne, keress minket bizalommal!
Ha érdekelnek a tiny house-ok, kövess minket Facebook-on is: https://www.facebook.com/tinyhousehungary

A “Tiny House Magyarország” Facebook csoportunkban ugyancsak sok hasznos dolgot megtudhatsz a kerekeken gördűlő miniházakról: https://www.facebook.com/groups/tinyhousemagyarorszag

Napelemeket a tiny house-ra?

2020.11.02.

IGEN!
Ami mindenkinek először eszébe jut:
Mennyiért?
Elsőre soknak tűnhet persze, de ne feledjük, hogy ezzel nem csak az áramot kapjuk meg ingyen, ez lehet az egyik kulcsa a teljesen független apró háznak.
Az első kérdés, hogy milyen a megfelelő rendszer a számodra?

Tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést, hogy megtudd:

1. Milyen energiaigényem van?
Ez a legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak, mielőtt napenergia mellett döntesz. Naprendszered mérete függ a havonta felhasznált vagy tervezett villamosenergia mennyiségétől. És kísértés azt gondolni, hogy egy kisebb otthon automatikusan kevesebb áramfogyasztást jelent, de nem feltétlenül ez a helyzet! Nem bánod, ha kisebb méretű hűtőszekrényed lesz? Vagy szüksége van szabványos méretűre? Minden reggel egy friss csésze a kávéfőzőből? Egy elektromos tűzhely / sütő vagy inkább gázpalackról főznél? Az energiafelhasználás becslésének első lépése, hogy megnézd jelenlegi energiafelhasználásod és, hogy mi az, amit mindenképp megtartanál? Vagy mi az, amire nincs is igazán szükséged?

Jelenlegi villamosenergia-felhasználást becsülheted meg a közüzemi számlán, vagy olyan táblázatok segítségével, amelyek a készülékek általános energiafogyasztását mutatják.

2. Hová tegyem a paneleket?
Az apró házaknál a panelek elhelyezése más történet, mint egy nagyobb házhoz. Van pár lehetőség!

Földön
Az apró háztulajdonosok számára messze a leggyakoribb lehetőség a földre szerelt napelemek sorozata. Ezt meglepő módon földre szerelt rendszernek nevezik.
Sok oka van annak, hogy a földre szerelt rendszerek miért a legnépszerűbb opció az apró házak esetében. Először is, a legnyilvánvalóbb: az apró lakások apró tetővel rendelkeznek! Két vagy három panelt helyezhet el az átlagos kicsi otthon tetejére, amelyek nem feltétlenül elegek a legtöbb ember energiaigényének fedezéséhez – még egy kicsi otthonban is. A földre szerelt rendszerrel annyi panellel rendelkezhet, amennyire szüksége van.
A földre szerelt rendszerek azért is nagyszerűek, mert bárhová elhelyezheted őket. Ez azt jelenti, hogy oda tudod forgatni őket, ahol a leghatékonyabbak lesznek, és a legtöbb napfényt kapják. Sokkal könnyebben hozzáférhetők is, ha hóról vagy kosztól kell letakarítani őket.

A tetőn
Amikor a legtöbb ember gondolkodik a napenergiáról, a tetőn képezik a paneleket. A tetőn történő felszerelés klasszikus és aranyosnak tűnik, de az apró ház tulajdonosoknál csak egy ember igényeit tudja kielégíteni maximum.
Ez az opció azoknak szól, akiknek drasztikusan alacsony a napenergia-igénye, mivel egy tiny house tetejére csak két vagy három panelt tudsz felszerelni. Ez opció lehet a számodra, ha nem sok energiát szeretnél használni.
Sok tiny house-ban elegendő hely van a földre szerelt rendszer számára, ha a helyi energiahálózatba való bekötés nem lehetséges.

Úton
Ha úgy tervezed meg az apró otthonod, hogy teljesen mobil lesz, akkor szükséged lesz egy napelemes megoldásra, amelyet biztonságosan mozgathatsz.
A talajra vagy a tetőre szerelt rendszert szeretnél, keress meg minket és napenergia szakértőinkkel együttműködve kitaláljuk a legjobb megoldást tiny house-od számára.

3. Mik a céljaim?
A legtöbb ember, aki úgy dönt, hogy egy tiny house-a lesz, az a függetlenségre és az egyszerűségre törekszik.
Az alábbiakban megtalálod a számodra legjobb megoldást.

Teljes függetlenség
Ezt csak úgy lehet elérni, ha az életünket alaposan átgondolva lemondunk a felesleges dolgokról és inkább arra koncentrálunk, hogy megéljük az életünket a természet közelében. Ha apró házad lesz, akkor sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagysz a Földön, ami manapság nem csak fontos, hanem egyszerűen a jövőt jelenti a gyerekeinknek és unokáinknak. Ha a birtokunkban lévő dolgok mennyisége csökken, akkor a megélhetési költségeink is kisebbek lesznek. A tiny house-ok kimondottan takarékos életet eredményeznek.

A hálózaton kívüli rendszerek napelemeket és elemeket használnak az energia tárolására és az energiaigény kielégítésére. És a hálózaton kívüli napenergia-rendszerrel soha nem veszíthetsz energiát, függetlenül a helyi közműhálózattól.

Pénzt spórolni?
Ha az új otthonod városi vagy lakóövezetben lesz, érdemes fontolóra venni a napenergia rendszerednek a hálózatba való bekötését és az általa létrehozott villamos energia eladását.

A hálózatra kötött rendszerek eljuttatják a napelem rendszerünk által szolgáltatott energiát a közműhálózatba, és jóváírást kapsz a számládra a termelt energiáért.

🌳🚙🏠🌳🚙🏠🌳🚙🏠

Ha érdekelnek a tiny house-ok, szereted vagy vágysz a természetközeli életmódra kövess minket és jelöld meg az oldalunkat, hogy elsőként jelenjen meg nálad is!
🌐 www.tiny-home.hu
📧 info@tiny-home.hu
☎️ 06-20-248-1919
#tinyhousehungary #tinyhome #tinyhouse #tinyhousemovement #tinyhouse #tinyhouseliving #tinyhouseonwheels #tinyhouselife #tinyhomes #tinyliving #tinyhousebuild #tinyhousedesign #tinyhouselove #architecture #minimalism #cabinlife #interiordesign #canada #livetiny #nature #cabin #tinyhousebuilder #minimalist #tiny  #sustainability #house #camping #tinyhousebasics #tinyhousecommunity

ÚTJÁRA INDULt A TINY HOUSE manufaktúra!

2020.10.30.

Gyere és tarts velünk egy olyan kalandba, ahol megismerheted azokat a tiny house-okat, amiket eddig talán csak a különböző közösségi csatornákon és tévében láthattál! Most mi elhozzuk ezeket a kis csodaházakat Magyarországra is, hogy mindenki megismerhesse előnyeiket, hiszen sokrétű felhasználhatósága teszi naggyá az apró házat. Ha nem ismernéd még egyáltalán ezeket a házikókat, akkor most a legfontosabbak róluk.

– Utánfutóként vontatható B+E kategóriás jogosítvánnyal és megfelelő gépjárművel.

– Csatlakoztatható közmű hálózathoz vagy teljesen hálózatfüggetlenül, kint a természetben is lehet használni teljes értékű otthonként!

– Szélességük 2,5 m, magasságuk 4 m, hosszuk akár 8 méter is lehet!

– Galériákkal együtt hasznos lakótér akár a 26 m2-t is elérheti!

Számos kiegészítővel felszerelhetőek az alapmodellek, így teljesen egyéni igények alapján tudjuk kialakítani, hogy a megrendelőnek megfelelő felszereltségű legyen az apró háza. Ilyenek az infra padlófűtés, a napelemek, napkollektor, nagyméretű külső vagy belső víztartályok, beltéri fatüzelésű kályha vagy PB gázos fűtés, gáz vagy indukciós főzőlap, páraelszívó, kád és az említett terasz is.

 🌳🚙🏠🌳🚙🏠🌳🚙🏠
Ha érdekelnek a tiny house-ok, szereted vagy vágysz a természetközeli életmódra kövess minket!
🌐 www.tiny-home.hu
📧 info@tiny-home.hu
☎️ 06-20-248-1919
#tinyhousehungary #tinyhome #tinyhouse #tinyhousemovement #tinyhouse #tinyhouseliving #tinyhouseonwheels #tinyhouselife #tinyhomes #tinyliving #tinyhousebuild #tinyhousedesign #tinyhouselove #architecture #minimalism #cabinlife #interiordesign #canada #livetiny #nature #cabin #tinyhousebuilder #minimalist #tiny #sustainability #house #camping #tinyhousebasics #tinyhousecommunity

Tervezzük meg együtt új otthonodat!