+36-30-461-4506 zombory@tiny-home.hu

EZ+AZ

Hasznos infók a tiny house-ok iránt érdeklődőknek

A szabadság és a jövedelmezőség: Az apró házak varázsa

Egy olyan világban, ahol az egyszerűségre és a fenntarthatóságra való törekvés uralkodik, az apró házak mozgalma a remény és az innováció jelzőfényévé vált. A minimalista életmódot és pénzügyi szabadságot kínáló, kerekeken guruló apró házak megragadták a lakóterüket a kényelem és a stílus csökkentése nélkül lekicsinyíteni kívánó egyének fantáziáját. A kerekeken guruló apró házak előnyei az állandó otthonoktól a vendéglátóiparban működő jövedelmező vállalkozásokig sokrétűek és meggyőzőek.

Az apró házak vonzereje mint állandó otthonok:

 1. Megfizethetőség:

A kerekeken guruló apró házak megfizethető lakhatási lehetőséget nyújtanak olyan egyének számára, akik szeretnének megszabadulni a jelzáloghitelek és a magas bérleti díjak terhei alól. A hagyományos házakhoz képest jelentősen alacsonyabb építési költségekkel pénzügyi felszabadulást kínálnak, és lehetőséget arra, hogy a forrásokat a birtoklás helyett az élményekre fordítsák.

 1. Minimalista életmód:

A minimalista életmód elfogadása a tiny house mozgalom középpontjában áll. A birtokok és az élettér lekicsinyítésével a lakók arra kényszerülnek, hogy előtérbe helyezzék azt, ami valóban számít, ami a stressz csökkenéséhez és nagyobb elégedettséghez vezet. Az apró házak egyszerűsége elősegíti a környezethez való szorosabb kapcsolódást, és a mindennapi tevékenységek során a tudatosságra ösztönöz.

 1. Mobilitás és rugalmasság:

Az apró kerekes házak egyik legcsábítóbb tulajdonsága a mobilitás. A hagyományos otthonokkal ellentétben ezek a házak a szabadságot kínálják, hogy könnyedén áthelyezhetők legyenek, akár új kalandok vagy munkalehetőségek keresése közben. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a lakók számára, hogy nomád életmódot folytassanak, vagy egyszerűen csak tájat váltsanak anélkül, hogy az ingatlan eladásával vagy bérbeadásával járó gondokba kerülnének.

 1. Környezeti fenntarthatóság:

Kisebb ökológiai lábnyomukkal a kerekeken guruló apró házak hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz. Kompakt méretük kevesebb erőforrást igényel az építéshez és karbantartáshoz, míg az olyan innovatív tervezési jellemzők, mint a napelemek és a komposztáló WC-k tovább csökkentik az energiafogyasztást és a hulladéktermelést. A fenntarthatóbb életmóddal a lakók csökkenthetik a bolygóra gyakorolt hatásukat, és másokat is ösztönözhetnek környezetbarát gyakorlatok alkalmazására.

 1. Testreszabhatóság és kreativitás:

Kis alapterületük ellenére a kerekeken guruló apró házak bőséges lehetőséget kínálnak a testreszabásra és a kreativitásra. Az okos tárolási megoldásoktól kezdve a multifunkcionális bútorokig minden egyes centiméternyi hely optimalizálható az egyéni preferenciák és igények szerint. Ez a tervezési szabadság lehetővé teszi a lakók számára, hogy személyre szabott szentélyt hozzanak létre, amely tükrözi személyiségüket és életstílusukat, elősegítve a büszkeség és az elégedettség érzését az otthonteremtésben.

Nyereségesség és a tiny house a turizmusban:

 1. Szálláshely-szolgáltatások:

Az olyan platformok, mint az Airbnb felemelkedése új lehetőségeket nyitott a vállalkozók számára, hogy tőkét kovácsoljanak az apró házak trendjéből. Azzal, hogy apró házaikat nyaralóházként vagy rövid távú szálláshelyként adják bérbe, a tulajdonosok folyamatos bevételi forrást teremthetnek, miközben egyedi életstílusukat megoszthatják az utazókkal. Az apró házak újdonsága és bája gyakran feláras, így vonzó befektetési lehetőséget jelentenek a vendéglátóipari vállalkozások számára.

 1. Minimális üzemeltetési költségek:

Egy apró ház szálláshely-szolgáltatásként való üzemeltetése minimális működési költségekkel jár a hagyományos szállodákhoz vagy bérbeadó ingatlanokhoz képest. Mivel kevesebb négyzetmétert kell fűteni, hűteni és karbantartani, a tulajdonosok jelentősen csökkenthetik a közüzemi számlákat és a karbantartási költségeket. Emellett az apró házak hordozható jellege lehetővé teszi a stratégiai elhelyezést a kívánatos helyeken, maximalizálva a kihasználtságot és a bérleti díjakból származó bevételeket.

 1. Réspiacok megszólítása:

A kerekeken guruló apró házak a legkülönbözőbb réspiacokat szólítják meg, a környezettudatos utazóktól a kalandvágyókig és a hétvégi elvonulókig. Azáltal, hogy konkrét demográfiai csoportokat céloznak meg, és egyedi preferenciáiknak megfelelően szolgálják ki a tulajdonosok, megkülönböztethetik kínálatukat, és magasabb árakat érhetnek el. Akár festői vadonban, akár városi tájakon helyezkednek el, az apró házak felejthetetlen élményt nyújtanak, amely a természetközeliséget és a kapcsolatot kereső vendégek számára is vonzó.

 1. Innovatív üzleti modellek:

Innovatív üzleti modellek jelentek meg az apró házak iparágában, tovább bővítve a jövedelmezőségi potenciált. Az apró házas közösségektől és a társlakóhelyektől kezdve a tematikus elvonulásokig és a glamping helyekig a vállalkozók kreatív módokat találnak arra, hogy pénzzé tegyék az apró házas mozgalmat. A fenntartható és élményszerű utazások iránti növekvő keresletet kihasználva a vállalkozások jövedelmező rést alakíthatnak ki a vendéglátás piacán, miközben előmozdítják a társadalmi és környezeti felelősségvállalást.

 1. Méretezhetőség és növekedés:

Ahogy az apró házak népszerűsége egyre nő, úgy nő az iparág skálázhatóságának és növekedésének lehetősége is. A sikeres modellek megismétlésének és az új piacokra való terjeszkedés képességével a vállalkozók kihasználhatják a tiny house mozgalom lendületét, és diverzifikálhatják bevételi forrásaikat. Akár franchise, akár partnerségek vagy innovatív marketingstratégiák révén, a terjeszkedés lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok, hosszú távú nyereségességet és fenntarthatóságot kínálva a tiny house üzletágban.

***

Összefoglalva, a kerekeken guruló apró házak vonzereje abban rejlik, hogy a szabadság, az egyszerűség és a jövedelmezőség harmonikus keverékét kínálják. Akár állandó otthonként, akár jövedelmező üzleti vállalkozásként, megtestesítik a tudatos életmód és a fenntartható vállalkozói szellem ethoszát. A megfizethetőség, a mobilitás és a kreativitás elveinek elfogadásával az egyének a lehetőségek világát tárhatják fel, és egy teljesebb és virágzóbb jövő felé vezető utat kovácsolhatnak.

 

Hogyan lesz használható egy tiny house, avagy a trendin túl

Aki követi a tiny house-ok világát az tisztában van vele, hogy a mozgalom egyik alapvető célja a fenntarthatóság, mértékletesség, a sok felesleges dologtól való megszabadulás, amivel pénzt és időt spórolunk magunknak. Az apróházak a minimalizmus jegyében születtek, amiben csak az élethez legalapvetőbb kellékeknek marad hely – ezt kompenzálja az ezzel járó mobilitás, alacsony fenntartási költség, a természetközeliség. Ha valaki szűkösnek talál egy 6-8 méteres tiny house-t, vagy úgy érzi, hogy számára létfontosságú kellékekről kell lemondania miatta, akkor nem biztos, hogy neki ez az életstílus való és talán helyesebb más megoldást választania, legyen az hagyományos vagy más, alternatív lakhatás. Egy apró háznál pont a kis méret és minimalizmus a lényeg – tiny-kból célszerűtlen több házat összeépiteni, nem készülhet belőlük 10×3 méteres alapterületű modell és nem fér el bennük egy szauna, egy 600 literes hűtő vagy egy zongora. Sok hasonló igénnyel találkoztunk eddig, ezért ezzel a cikkel szeretnénk mindenkit a későbbi fejfájásoktól, csalódásoktól megóvni, és tapasztalatainkat megosztani. Apróházat választani, finanszirozni és lakni ugyanolyan előretervezést, elköteleződést és felelősséget igényel, mintha hagyományos házat vásárolnánk. Egy ilyen házikónak a formából fakadóan ezer és egy limitációja akad, amire először nem is gondolnánk, mégis muszáj velük számolnunk. Ezért fontos szétválasztanunk azt, amire egy ilyen ingóság alkalmas, és amire nem – ezen kívül felül kell tudnunk emelkedni a cukiságfaktoron, a dizájnon és a kemény tények tükrében dönteni, kezdve azt a telekvásárlástól a tényleges felhasználáson át a belső ergonómiáig, hogy ez egy hosszú távon is megtérülő befektetés lehessen.

Lakáscélra

Tiny-ban lakni egy életstílus.

Azzal jár, hogy lemondunk minden felesleges és/vagy nélkülözhető dologról. Egy ilyen apróház maximum két fő és esetleg egy kisgyerek vagy háziállat életterének felelhet meg. Egy ekkora lakótérben nincs helye olyan megszokott vagy luxus bútoroknak, amik nem helytakarékosak, vagy sok energiát fogyasztanak, esetleg túl nehezek. Egy ekkora házban minden négyzetcentimétert hasznosan kell tudni felhasználni és igyekezni kell többfunkciós bútorokat, gépeket beépiteni, hogy a lehető legtöbb életteret nyerhessük. Ilyen a mosó-szárító gép, a sütő-mikró kombó, az összecsukható többszemélyes étkezőasztal és még számtalan kreatív megoldás. Ugyanakkor, ha állandó lakhatásra használjuk házunkat, akkor el kell férjenek olyan eszközök is, ami nyaraláskor fel sem merülnek, legyen az a porszívó, a vasalódeszka vagy a ruhateregető. Ha egy tiny-ban lakunk, akkor a felsorolt és még egyéb gépeknek is helyet kell biztositanunk, azonban ez csak a kevésbé létfontosságú tárgyak és eszközök tárolásának rovására történhet. Egy biztos, hogy tiny-ban csak az akarjon lakni, akinek egy gardróbszekrényben elférnek a dolgai. 🙂 Természetesen mindezek kompenzálására az apróházak elé célszerű egy teraszt építeni, hogy az életterünket tágítsuk és a helyigényünk is könnyebben kezelhető legyen. Ha télen is akarjuk használni a teraszt, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy úgy építsük meg, hogy télre akár egy transzparens fóliával körbe tudjuk zárni, így amolyan télikertet létrehozva, ami még a házikónk hőmérséklet szabályozásához is hozzájárul.

Lakókocsi vagy ház?

Érdemes leszögeznünk, hogy egy tiny-nak nem azért vannak kerekei, hogy úgy használjuk őket nyaralásra, mint egy lakókocsit. A lakókocsi egy vontatásra kifejlesztett jármű, ahol az elsődleges cél a könnyű súly, áramvonalasság és manőverezhetőség – ennek tükrében a jármü hőszigetelése, az anyagok használata és az élettér minősége egy hagyományos házzal nem összehasonlítható. A tiny house ezzel szemben egy átmenetet képez a kettő közt azzal, hogy jó minőségű épitőanyagokkal és teljes értékű ablakokkal dolgozik, jó hőszigeteléssel rendelkezik, és az életterünket is maximalizálja úgy, hogy vontatmányként is a jogi kereteken belül marad. Ez nem jelenti azt, hogy a közel 3.5 tonnás súlyával és méreteivel az átlag civil ember is könnyen boldogul a mozgatásával – célszerűbb kamion-pótkocsiként vagy konténerként gondolni rá. Mindenkinek ennek tükrében kell mérlegelnie, hogy vezetési rutinja, jogositványa és gépjármüvének felszereltsége mindehhez elegendő-e vagy inkább professzionális segitséget kér a vontatáshoz (mi az utóbbit ajánljuk).

Nyaralónak vagy kiadásra

Sok olyan övezet van az országban, ahol a tulajdonos nem kap építési engedélyt a telkén különféle okokból. Azonban ha az adott területen az ember mégis szeretne tetőt a feje fölé, egy tiny house optimális megoldást nyújthat. Az apró házak ilyen esetben jogilag inkább járműnek és nem épületnek minősülnek, hiába hívjuk “ház”-nak őket. Nyaralóként használva ez 2-3 embernek is kényelmes lakhatást biztosít rövidebb távon és ebben az esetben nagy szekrényekre, mosógépre sincs szükség, elég egy kisebb hűtő egy mikróval a konyhában. Ha saját használatra vásárolja valaki, akkor lehet egy fokkal komolyabb felszereltség is a házban kezdve a fatüzelésű kályhától a kádig, de formáját tekintve egy tiny továbbra is a minimalista stíluson belül tudja a legtöbbet nyújtani nekünk. Kiadás szempontjából a tiny-k nem csak itthon, de a kontinensen is ritkaságszámba mennek, ezért még egy drágábban felszerelt ház is pár éven belül behozhatja az árát a kereslet tükrében, ha a lokációt is körültekintően választjuk meg. A verseny még csak most van kialakulóban, így mindenképp kezdeti előnyt tudhat magáénak, aki benevez.

Záró gondolatok

Mindenki fejében él egy ház, amiről álmodozni, közösen tervezgetni az egyik legszebb, legmeghittebb dolog. Mi a szeretnénk ezeket az álmokat a lehető legtöbb ügyfelünknek valóra váltani, de mint a tiny house mozgalom hazai úttörői felelősségünknek érezzük az is, hogy kellő tájékoztatással, a limitációk és célszerűségek kiemelésével segítsük vásárlóink döntését.

NAPELEMEKET A TINY HOUSE-HOZ?

IGEN!
Ami mindenkinek először eszébe jut:
Mennyiért?
Elsőre soknak tűnhet persze, de ne feledjük, hogy ezzel nem csak az áramot kapjuk meg ingyen, ez lehet az egyik kulcsa a teljesen független apró háznak.
Az első kérdés, hogy milyen a megfelelő rendszer a számodra?

Tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést, hogy megtudd:

 1. Milyen energiaigényem van?
  Ez a legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak, mielőtt napenergia mellett döntesz. Naprendszered mérete függ a havonta felhasznált vagy tervezett villamosenergia mennyiségétől. És kísértés azt gondolni, hogy egy kisebb otthon automatikusan kevesebb áramfogyasztást jelent, de nem feltétlenül ez a helyzet! Nem bánod, ha kisebb méretű hűtőszekrényed lesz? Vagy szüksége van szabványos méretűre? Minden reggel egy friss csésze a kávéfőzőből? Egy elektromos tűzhely / sütő vagy inkább gázpalackról főznél? Az energiafelhasználás becslésének első lépése, hogy megnézd jelenlegi energiafelhasználásod és, hogy mi az, amit mindenképp megtartanál? Vagy mi az, amire nincs is igazán szükséged?

Jelenlegi villamosenergia-felhasználást becsülheted meg a közüzemi számlán, vagy olyan táblázatok segítségével, amelyek a készülékek általános energiafogyasztását mutatják.

 1. Hová tegyem a paneleket?
  Az apró házaknál a panelek elhelyezése más történet, mint egy nagyobb házhoz. Van pár lehetőség!

A földön
Az apró háztulajdonosok számára messze a leggyakoribb lehetőség a földre szerelt napelemek sorozata. Ezt meglepő módon földre szerelt rendszernek nevezik.
Sok oka van annak, hogy a földre szerelt rendszerek miért a legnépszerűbb opció az apró házak esetében. Először is, a legnyilvánvalóbb: az apró lakások apró tetővel rendelkeznek! 3 vagy 4 panelt helyezhetsz el az átlagos kicsi otthon tetejére, amelyek nem feltétlenül elegek a legtöbb ember energiaigényének fedezéséhez – még egy kicsi otthonban is. A földre szerelt rendszerrel annyi panellel rendelkezhetsz, amennyire szükséged van.
A földre szerelt rendszerek azért is nagyszerűek, mert bárhová elhelyezheted őket. Ez azt jelenti, hogy oda tudod forgatni őket, ahol a leghatékonyabbak lesznek, és a legtöbb napfényt kapják. Sokkal könnyebben hozzáférhetők is, ha hótól vagy kosztól kell letakarítani őket.

A tetőn
Amikor a legtöbb ember gondolkodik a napenergiáról, a tetőn képezik a paneleket. A tetőn történő felszerelés klasszikus és aranyosnak tűnik, de az apró ház tulajdonosoknál csak egy ember igényeit tudja kielégíteni maximum.
Ez az opció azoknak szól, akiknek drasztikusan alacsony a napenergia-igénye, mivel egy tiny house tetejére csak 3-4 panelt tudsz felszerelni. Ez opció lehet a számodra, ha nem sok energiát szeretnél használni.
Sok tiny house-ban elegendő hely van a földre szerelt rendszer számára, ha a helyi energiahálózatba való bekötés nem lehetséges.

Hálózat függetlenül
Ha úgy tervezed meg az apró otthonod, hogy teljesen mobil lesz, akkor szükséged lesz egy szigetüzemű napelemes megoldásra, amelyet biztonságosan mozgathatsz. A talajra vagy a tetőre szerelt rendszert szeretnél, keress meg minket és kitaláljuk a legjobb megoldást tiny house-od számára.

 1. Mik a céljaim?
  A legtöbb ember, aki úgy dönt, hogy egy tiny house-a lesz, az a függetlenségre és az egyszerűségre törekszik.
  Az alábbiakban megtalálod a számodra legjobb megoldást.

Teljes függetlenség
Ezt csak úgy lehet elérni, ha az életünket alaposan átgondolva lemondunk a felesleges dolgokról és inkább arra koncentrálunk, hogy megéljük az életünket a természet közelében. Ha apró házad lesz, akkor sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagysz a Földön, ami manapság nem csak fontos, hanem egyszerűen a jövőt jelenti a gyerekeinknek és unokáinknak. Ha a birtokunkban lévő dolgok mennyisége csökken, akkor a megélhetési költségeink is kisebbek lesznek. A tiny house-ok kimondottan takarékos életet eredményeznek.

A hálózaton kívüli rendszerek napelemeket és akkumlátorokat használnak az energia tárolására és az energiaigény kielégítésére. És a hálózaton kívüli napenergia-rendszerrel soha nem veszíthetsz energiát, függetlenül a helyi közműhálózattól.

Pénzt spórolni?
Ha az új otthonod városi vagy lakóövezetben lesz, érdemes fontolóra venni a napenergia rendszerednek a hálózatba való bekötését és az általa létrehozott villamos energia eladását.

A hálózatra kötött rendszerek eljuttatják a napelem rendszerek által szolgáltatott energiát a közműhálózatba és jóváírást kapsz a számládra a termelt energiáért. Bár ezzel kapcsolatban változhat a szabályzás, amit érdemes figyelembe venni.

 

JOGI KÉRDÉSEK

Sokszor felmerül a tiny house-okkal kapcsolatban, hogy hol, hogyan, milyen jogszabályoknak megfelelően lehet használni őket.

Most itt összeszedtük azokat a lehetséges verziókat, ami külföldi példákból kiindulva itthon is nagyrészt előfordulhatnak. Megnéztük az ezekre vonatkozó jogszabályi hátteret, beszéltünk jogásszal, önkormányzati építési osztállyal számos településről. Ezek alapján összeállt egy olyan összefoglaló, amit most megosztunk veletek, hogy ne az interneten fellelhető összevisszaságból kelljen kihalászni, azt, ami a trélerről leemelhető tiny house-inkra vonatkozik a magyar jogkörnyezetben. Elsőször is leírom pontosan, hogy a tiny house-ok, amiket gyártunk milyen technikai adatokkal rendelkeznek:
Hosszúság: 6 vagy 8 méter
Szélesség: 2,5 méter
Magasság: 3 vagy 4 m
Súly kiviteltől függően 3300-3500 kg kulcsrakészen. Ebben már az utánfutó súlya is benne van!
Az apróház a trélerről leemelhető, azzal nem képez egy egységet, nem az utánfutó felépítménye.
Az utánfutót az apróházhoz adjuk. Külön van forgalomba helyezve, vizsgáztatva és forgalmi engedéllyel (3500 kg), rendszámmal rendelkezik.
Ezt azért fontos így kiemelni, mert pont ez az, ami segít elhelyezni a magyar jog útvesztőjében.

Miután az utánfutó részt ezzel egyértelművé tettük jogi szempontból nézzük a „ház” részét a dolognak:

Hova is sorolható?

A 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján a tiny house-hoz gyártatott utánfutó EK típusbizonyítvánnyal kell rendelkezzenek, míg a ház nem, mert egyértelműen nem jármű. Nem minősül lakókocsinak, mert a lakókocsi kerekekkel rendelkező (egy vagy több tengelyes) alvázra épített olyan felépítmény, amely emberi tartózkodásra szolgál. A tiny-k nem az alvázra épülnek, hanem attól teljesen függetlenül. Szállításkor a ház csak az „áru”, amit viszünk.

Szóval nem lakókocsi. De nem is épület, mert az Építési törvény szerint: „1.1. ÉPÍTMÉNY: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).” Ebből a pontból kiindulva a tiny house nem minősül építménynek. Mint ahogy egy lakókocsi sem.

Nem helyhez kötött, azaz egy mobil és hordozható közigazgatási helyhez nem kötődő ‘műszaki alkotásról’ van szó.

A telken leállítva használhatjuk az utánfutón tárolva „lakókocsi”-ként, de mindig nézzük meg a település Helyi Építési Szabályzata (továbbiakban HÉSZ) mit engedélyez vagy mit nem! Használhatjuk a trélerről leemelve, betontuskókra vagy téglákra telepítve is. Ezesetben már nem mondhatjuk rá sem mi, sem az önkormányzat embere, hogy lakókocsi. Ebben az esetben inkább mobilház. Ha nem lehet lakókocsit életvitelszerűen tárolni a HÉSZ szerint a saját telken, akkor sincs gond, mert ugye mint megnéztük ez nem lakókocsi. Ha trélerén áll a telkünkön és közműhálózatra kötjük ideiglenesen, attól még nem lesz épület. Ugyanúgy, mintha egy lakókocsit kötnénk a kempingben a 230 V-ra. Attól nem lesz az sem épület.

Ami fontos, hogy mindig nézzük meg a HÉSZ-t az adott településen!

Mivel vontathatjuk?

Nézzük először a KRESZ vonatkozásában.

Az általunk gyártott tiny house-ok mint korábban említettük maximum 3500 kg-os vontatmányok az utánfutóval együtt, így nehézpótkocsinak minősülnek. Nagyon sokaknak sajnos nem tiszta, hogy milyen össztömegű utánfutót milyen össztömegű vontató járművel lehet vontatni a KRESZ által előírt módon. B kategóriájú jogosítvánnyal csak maximum 750 kg összsúlyú utánfutó vontatható. Mindegy, hogy üres az utánfutó vagy 50 kg van rajta, a forgalmijában szereplő összsúly számít!

Tehát B kategóriájú jogosítvánnyal nem vontathatók az utánfutójukon a házaink!

B+E kategóriájú jogosítvánnyal csak maximum 3500 kg összsúlyú utánfutó vontatható. Mindegy, hogy az utánfutó 700 kg és nincs rajta teher, a forgalmijában szereplő összsúly számít!

Tehát B+E kategóriájú jogosítvánnyal vontathatóak az utánfutójukon a házaink!

DE!

A vontató jármű forgalmijában szereplő adatok sem mellékesek.

Csak olyan járművel vontatható 3500 kg összsúlyú utánfutó (mindegy mennyi tényleges teher van rajta), amely vontató járműnek az összsúlya is forgalmi engedélye szerint 3500 kg!

Hogy ezek a gyakorlatban milyen járművek? Ide tartozhatnak azok a nagyobb terepjárók, pickup-ok és kisteherautók is, amelyek gyári adatai szerint 3500 kg szerepel vontathatóként a forgalmi engedélyükben. Ezekből tucatnyi megtalálható a különböző márkáknál, azonban egyiket sem reklámoznám itt, mert még nem szponzorálnak. J Ami fontos, hogy a forgalmijukban lévő vontatható súly 3500 kg legyen. És még az is hozzájön ehhez az egészhez, hogy a vontató járműre felszerelt és vizsgáztatott vonóhorognak is 3.5 tonnásnak kell lennie!

Szóval valóban nem egyszerű mindezek alapján megtalálni a megfelelő járművet, hogy szabadon utazgassunk a nagyvilágban vagy csak időről időre máshol telepedjünk le pár hónapra, évre. Ez utóbbiban tudunk segíteni, mert cégünk vállalja a házak szállítását is.

Reméljük most már kicsit átláthatóbb az egész. Amennyiben bármilyen további kérdés felmerülne, keress minket bizalommal!
Ha érdekelnek a tiny house-ok, kövess minket Facebook-on is: https://www.facebook.com/tinyhousehungary

A „Tiny House Magyarország” Facebook csoportunkban ugyancsak sok hasznos dolgot megtudhatsz a kerekeken gördűlő miniházakról: https://www.facebook.com/groups/tinyhousemagyarorszag

APRÓHÁZAK FŰTÉSI LEHETŐSÉGEI

Összeszedtünk és kielemeztünk jó pár fűtési megoldást a teljesség igénye nélkül, amiket a tiny house-okhoz szokás használni. Külön vettük a közműhálózatra köthető és a hálózatfüggetlen, azaz off-grid lehetőségeket.

Nézzük először az egyszerűbb, a hálózatra köthető megoldásokat.

Infra padlófűtés

Egyre elterjedtebb fűtési megoldás az orvosilag is bizonyítottan jótékony hatású infravörös sugárzás elvén működő fűtőfilm, amelyet padlóba, falba vagy akár mennyezetbe is építhetünk. Kivitelezése olcsó, megfelelő szigeteléssel teljes mértékben alkalmas a négyévszakos, állandó lakhatáshoz.

Infra fűtőpanel

Ugyancsak terjedőben lévő fűtési megoldás hagyományos háztartásokban. Még a működési mechanizmusa is ugyanaz. Az apróházak esetében viszont nem feltétlenül a legjobb választás a helyigénye miatt. Teljesítményben egy 6×2,5 méter méretű tiny fűtéséhez ~1500 W-teljesítményre van szükség minimum, amely ára nagyságrendileg 150 ezer forint. Az ára így láthatóan sokkal magasabb, mint a fűtőfilmé. Üzemeltetési költsége közepes.

Hűtő-fűtő klíma

A nyári hőséget és a téli hideget is tudjuk kezelni egy plafonon elhelyezett klíma. Ezek között számtalan példány található, amelyek nem csak a nagy melegben képesek jégvermet varázsolni kis házikónkból, hanem télen is alkalmasak a kis légköbméter felfűtésére.

Olajradiátor

Ezeket a nem épp kis súlyú radiátorokat kerekeken oda guríthatjuk, ahol élvezni szeretnénk a meleget. Csak csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz és szép lassú átmelegedés után folyamatosan adja le a hőt még kikapcsolás után is, amíg a radiátortestben lévő olaj le nem hűl. Elég olcsón be lehet szerezni minőségi, termosztáttal ellátott darabokat is. A modernebbek már automata kikapcsolással is rendelkeznek felborulás vagy túlmelegedés esetén.

Elektromos hősugárzó

A hagyományos gázos konvektoroknak vannak már elektromos verziói is, amelyek 1500-2000W teljesítményűkkel megfelelhetnek egy tiny house fűtésére, azonban itt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a helyigényük és miről kell lemondani emiatt.

 

Nézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha nem kötjük közműhálózatra a házikónkat

PB-gáz szieszta és hősugárzó

A hatékonysága a kis légköbméter miatt jónak mondható, de egyrészt kényelmetlen a használata a gázpalack cserélgetése miatt, másrészt nagy helyet foglal, mert megfelelő távolságot kell tartani tőle egyéb bútorokkal, berendezési tárgyakkal.

Fatüzelésű mini kályha

A legtermészetesebb, leghangulatosabb megoldás mind közül. Kint a természetben nincs is kellemesebb, mint amikor begyújtunk kis kályhánkba és élvezzük a tűz ropogása mellett a meleget.

Ezt az érzést egyetlen más megoldás sem adja vissza, azonban ne feledjük, hogy több hátrány is adódik ennél a fűtésnél. Nem mondanánk, hogy kényelmes.

Napelemről üzemelő fűtési megoldások

Elég csak kicsit visszalapozni és minden elektromos fűtési lehetőséget napeéemekről is tudunk hatékonyan üzemeltetni, mert manapság már megfizethető áron lehet olyan hatékonyságú szigetüzemű napelem rendszereket kapni, melyek elbírják a fűtést, világítást és egy-két konyhagép működését is.

Ne feledjük, hogy semmilyen hősugárzót vagy panelt nem szabad letakarni, mert tűzveszélyes! Ha megfelelő helyet tartunk a hűtőtesttől, akkor elhelyezhető akár egy beépített szekrény aljában is, ahonnan a meleg levegő szellőzőréseken keresztül áramlik a lakótérbe.

Az utolsó néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, a biztonság, a beltéri levegő minősége és a szigetelés. Nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb, és sok nyílt lánggal működő fűtőberendezés tűzhöz vezethet, ha nem vigyázol.

Ha kisebb gyermekeid vannak, a padlón található fűtés veszélyt jelent a gyerekekre a véletlen megérintés miatt. A beltéri levegő minőségét is érdemes figyelembe venni. Ha ilyen kicsi helyen tartózkodik, miközben üzemanyagot éget, elfogyasztja oxigénjét, és olyan gázokat ad ki, mint a szén-monoxid, ami mérgezéshez is vezethet!

Végül fontos megbizonyosodni arról, hogy a ház nyílászárói megfelelően záródnak-e, nincs-e légrés valamelyik ablaknál, ajtónál.

Ha már a tervezésnél megfelelő szigetelést választanak, igaz, hogy drágább lesz a kivitelezés egyszeri költsége, de később sokkal kevesebb pénzbe fog kerülni a fűtés.

Ne fukarkodj a szigeteléssel, és válaszd a lehető legjobb minőségű anyagokat!

Következő alkalommal a WC megoldásokról írok nektek hasznos információkat.

 

ANGOL WC – KOMPOSZT WC – KAZETTÁS WC

Fontos téma, amelyről nem mindig beszél az ember részletekbe menően, pedig a komfortérzet egy tiny house-ban nagyon fontos. Ha valaki ezt a lakhatást, ezt az életformát választja, az bizony nagyon sok téren kompromisszumokkal jár. Vízöblítéses WC-t már 1589 óta használnak, így teljes komfort mellett tudja az ember végezni a dolgát. Vannak azonban ezeknek a rendszereknek hátrányai is. Egyrészt óriási mennyiségű ivóvizet használ el, azaz nem épp környezetbarát. Másrészt csatornára kell kötni, ami egy fixen telepített, közműves telken álló miniháznál még kivitelezhető, de amit időnként arrébb húznánk, ott már nem működik. A nagy vízfogyasztáshoz nagy tisztavíz tartály is szükséges lenne, ami a mobil miniházaknál nem kivitelezhető. És hát a guruló tiny house-ok fontos eleme a mobilitás.

Milyen lehetőségeink vannak akkor?

Két főbb irány van még, ami elterjedtebb megoldás külföldön.

Komposzt vagy alom WC

Aki Youtube-on látott már tiny house bemutató videókat, az a legtöbb esetben ezekkel találkozott.

Aki nem ismeri, annak a legegyszerűbben úgy lehet leírni, hogy egy jó esetben acél vödör köré épített illemhely, amelynél a vödörbe elvégzett dolgunk után almot, sok esetben faforgácsot szórunk 1-2 cm vastagságban és nedvesítjük. Ennél sokkal részletesebb magyarázatot és szemléletes videót az alábbi linken találtok: https://greendex.hu/egy-wc-ami-nem-hasznal-vizet-es-megsem-budos/

Egy ügyeskezű ember sajátkezűleg is el tudja készíteni, így nagyon olcsón is kijöhet egy komposzt WC.

Ezen a linken terjedelmes cikk foglalkozik az alom WC-vel. Lehet gyártatni is asztalossal. Nagyon szép megoldásokat lehet összehozni kis tervezéssel.

Kazettás WC

Lakókocsikban és lakóautókban régóta bevált megoldás az úgynevezett kazettás wc.

Komfortfokozatát illetően sokkal közelebb van a megszokott megoldáshoz, mint a komposzt wc.

A WC alsó részében található műanyag tartály van, amelybe használat előtt lebontó folyadékot kell tenni, amely teljesen szagtalan, homogén folyadékká bontja le ami belekerül. Ezek közül kapható környezetbarát is és így a tartály tartalma akár a komposztba is önthető közvetlenül. Vízzel öblítenek, így a vízhasználattal ugyan itt számolni kell, azonban a tiny house külső oldaláról üríthető tartály és az angol WC-khez hasonló felépítés nagyban emeli kis otthonunk kényelmét, komfortját.

A legelterjedtebb márka nyugaton a Thetford, azonban magas ára miatt érdemes körülnézni más gyártó választékában is. 

Mindenki maga tudja, hogy melyik illik jobban az életviteléhez, környezettudatosságához, igényeihez. Érdemes egy miniházba költözés előtt ezeket is figyelembe venni.

Gaia Szíve Kft.

Személyes egyeztetéshez időpont foglalás szükséges!

Székhely: 6000 Kecskemét, Fáklya utca 8.
Cégjegyzékszám: 03 09 126962
Adószám: 24768005-2-03
Kapcsolat: 00-36-30-461-4506
E-mail: zombory@tiny-home.hu